Produkty Light

Produkty Light

Witam

Light, 0%, bez cukru - każdemu z nas zapewne rzuciły się w oczy takie napisy na opakowaniach żywności. W "lekkiej" wersji możemy kupić: sery, jogurty, napoje, czekolady, majonezy. Ale czy rzeczywiście te produkty są zdrowsze od normalnej żywności?

Light kojarzy nam się z lekkością. Z tym, że po zjedzeniu nawet 5 batoników light nie przytyjemy. Ale nie powinniśmy dawać się nabijać w butelkę producentom, ponieważ takie produkty to pułapki dietetyczne.

Co oznacza light? Light => mniej cukru, mniej tłuszczu= więcej chemii.

Według przepisów obowiązujących w naszym kraju, produkt o niskiej wartości energetycznej to taki, który nie zawiera więcej niż 40 kalorii na 100 g w przypadku produktów stałych i nie więcej niż 20 kcal przy produktach płynnych.

Czyli:

Produkt stały o niskiej zawartości tłuszczu to taki, który nie zawiera w 100 g więcej niż 3 g tłuszczu, płynny natomiast nie więcej niż 1,5 g tłuszczu.

Produkt o niskiej zawartości cukru - nie więcej niż 5 g cukru na 100 g produktu stałego lub 2,5 g cukrów na 100 ml produktu płynnego.

Niestety takie produkty nie podlegają kontrolom przez co każdy może nazwać produkt lekkim.

Glukoza czy miód w takich produktach są zastępowane słodzikiem Aspartamem E951. To dzięki niemu szklanka zwykłej coca-coli ma ponad 100 kcal a coca-coli light ok 0,6 kcal.

Czy to jest szkodliwe?

Wypicie litra napoju z dodatkiem aspartamu może powodować: rozdrażnienie, niesmak w ustach, bóle mięśni i głowy, trudności z zaśnięciem. Inny słodzik - ksyliton - w dużych ilościach może wywołać biegunkę.

Przez to, że w produktach jest mniej cukru, smak musi być wzmocniony słodzikiem . Taki dżem niskosłodzony - z powodu braku naturalnego konserwantu jakim jest cukier, aby produkt wytrzymał kilka miesięcy na sklepowych półkach a potem jakiś czas u nas w domu, musi być dodany konserwant chemiczny. W takich produktach jest masa aromatów, barwników i substancji polepszających smak. Jogurty 0% tłuszczu - a to właśnie w tłuszczu są rozpuszczane takie witaminy jak A, D, E, K. Spożywając odtłuszczony produkt pozbawiamy siebie witamin oraz wapnia.

Amerykańscy uczeni udowodnili, że osoby, które na co dzień żywią się produktami odtłuszczonymi i nie słodzonymi mają aż 40% większą skłonność do tycia! Po zjedzeniu produktu "light" szybko stajemy się głodni (i sięgamy po więcej) niż po zjedzeniu czegoś co zawiera naturalny cukier i tłuszcz. Więc jaki to wszystko ma sens?

Bez dyskusji zostaje też kwestia finansowa. Produkty "light" są droższe od tych zwykłych.

Dlatego wybierając produkty bądźmy świadomi. Czytajmy etykiety. Czasem lepiej jest zjeść mniejszą porcję produktu pełnowartościowego, nie pozbawiajmy się utraty substancji odżywczych. Oczywiście od czasu do czasu możemy sięgnąć po coś lekkiego tylko najpierw sprawdźcie czy rzeczywiście jest on light czy to tylko chwyt marketingowy.

Pozdrawiam

www.haluksy.biz www.wiekannmanschnellabnehmen.eu www.celulit.com.pl