Dieta i święta wielkanocne ? - Czy da się to połączyć ?

Dieta i święta wielkanocne ? - Czy da się to połączyć ?

Patrząc za okno zastanawiam się czy to aby były święta Wielkanocne . Deszcz , śnieg , ostry , zimny wiatr -pogoda zdecydowanie pomyliła święta .

Wielu z nas na święta rzuca dietę , by się trochę najeść smakołyków , także dzisiaj czeka nas post o tym , że idzie połączyć święta i diete .

Żurek  lubicie ? Bo ja akurat nie lubię .Można w nim obniżyć zawartość tłuszczu .

Aby żurek był naprawdę zdrową zupą, jako bazę wykorzystamy bulion bez tłuszczu oraz zamiast tłustej białej kiełbasy, użyjemy kiełbasy z piersi kurczaka (93% mięsa). Kiełbasę taką można dostać w hipermarketach, jednak czasem trzeba się trochę naszukać. Ale przekonacie się, że naprawdę warto, bo jest pyszna, a do tego prawie nie ma tłuszczu.

Zakwas na żurek najlepiej przygotować samemu, bo zupa na domowym zakwasie smakuje o wiele lepiej.  Oto , jak zrobić zakwas na żurek:

Domowy zakwas na żurek

Składniki:

Pół szklanki mąki żytniej razowej typ 2000

ząbek czosnku

2 ziarna ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu

liść laurowy.

Przygotowanie:

Do słoika włożyć zgnieciony czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody. Słoik przykryć gazą. Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze, aby nie powstała pleśń. Domowy zakwas jest gotowy po 4-5 dniach.

Żurek – przepis o obniżonej zawartości tłuszczu

Składniki:

0,5 litra zakwasu

2,5 litra bulionu przygotowanego według tego przepisu

250 kiełbasy z piersi kurczaka (np Morliny 93 % mięsa kurczaka)

2 łyżeczki majeranku

2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 10 g

ząbek czosnku

Przygotowanie:

Ugotuj bulion z piersi kurczaka według tego przepisu. Możesz gotować go pół godziny, zamiast godzinę. Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek. Gotuj kolejne pół godziny. Odcedź. Wlej zakwas (najpierw szklankę, a potem dolewaj sprawdzając, czy nie jest za kwaśny). Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem.

Zdrowy żurek (przepis o obniżonej zawartości tłuszczu) z pewnością Wam posmakuje:) Porcję żurku można zjeść z małym kawałkiem kiełbasy z piersi kurczaka i jajkiem

Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami - zamiast sałatki jarzynowej ( majonez to największa bomba kaloryczna )

- 100 gramów kaszy jaglanej

- 2 marchewki

- 1 duży korzeń pietruszki

- 1 mała cukinia

- 1 mały bakłażan

- 3 małe cebulki

- 0,5 czerwonej chilli

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1,5 łyżeczki soli

- 1,5 łyżeczki czosnku

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- garść listków bazylii

Kaszę przepłukać na sicie i ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody. Odcedzić. Cebule pokroić drobno i udusić na miękko. Chilli posiekać drobno, dodać do cebuli. Lekko posolić, dusić na niewielkim ogniu. Bakłażana i cukinie umyć i pokroić w niewielką kostkę. Pietruszkę i marchew obrać i także pokroić w drobną kostkę lub półplasterki. Zwiększyć ogień i na patelnię wrzucić bakłażana. Smażyć na złoto aż zmięknie. Następnie dodać cukinię, marchewki i pietruszkę, posolić i wymieszać. Smażyć na niewielkim ogniu do miękkości. Przyprawić papryką, czosnkiem i w razie co solą. Do prawie miękkich warzyw dodać odcedzoną kaszę, dobrze wymieszać. Posypać listkami bazylii. Podawać na ciepło lub zimno.

Słodkiego sobie nie odpuszczajcie , ale pamiętajcie , że co za dużo to nie zdrowo . Zróbcie sobie sami jakąś "dietetyczną " słodycz , a będąc w gościach niestety musicie odmówić .;)

Mazurek wielkanocny w wersji light

Mazurek migdałowy w wersji light - bez polewy, ale z owocamiSkładniki:- 45 dag migdałów bez skórki- 45 dag cukru- 3 krople olejku migdałowego- 2-3 białka- mąka pełnoziarnista- masłoSposób przygotowania:2/3 migdałów zmiel w maszynce i utrzyj z połową cukru. Pozostałe migdały grubo posiekaj. Do mielonych migdałów z cukrem dodaj białka i olejek migdałowy.Mieszaj tak długo, aż powstanie gęsta masa. Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 min w 180 st., aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru i stwardnieje.Do dekoracji, zamiast bardzo kalorycznej karmelowej polewy, użyj świeżych owoców lub zmielonych migdałów. 

No i przede wszystkim nie odpuszczajcie sobie jedzenia jajek - są bardzo zdrowe , Według danych USDA National Nutrient Database, jajo kurze składa się średnio w 74,8% z wody, 12,6% z białka, 10,0% z tłuszczu (z czego 3,8% to tłuszcze jednonienasycone, 3,1% tłuszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, a ok. 0,42% to cholesterol), w 1,1% z węglowodanów (prawie wyłącznie cukrów prostych). 100 gramów jajek ma 147 kcal,.

Jaja zawierają też dużo witamin A, D oraz niektórych witamin z grupy B.

A  po takich smakołykach by zgubić trochę kalorii rodzinny spacer . ( u mnie za oknem robi się biało .)

www.haluksy.biz www.wiekannmanschnellabnehmen.eu www.celulit.com.pl